velikost písma: AAA

Sborové akce

Věšení zvonů- 15. září 2008

Podívejte se na fotky z věšení zvonu na věž kostela za pomocí těžké techniky a za podpory diváků.

Blažkov - 19.-26. července 2008

Stejně jako v letech předešlých i letos o prázdninách mohli rodiče s dětmi strávit krásný týden v rekreačním středisku evangelické církve, v Blažkově u Dolní Rožínky na Vysočině. Termín letošního 1. běhu „Blažkova“ byl stanoven na týden od 19. do 26. července 2008 . Celkem se nás sešlo 54 účastníků a většinou to byly známé tváře, které se rok co rok vrací „ na místo činu“. 
Letošní pobyt byl v duhových barvách. Po loňské žluté barvě písku Egypta a předloňské tmavě červené barvě starověkého Říma přišla hned celá paleta barev. A to proto, že letos byl program nazván Lov motýlů. Napínavý příběh nás zavedl do dosud neobydlených částí naší planety, kam jsme byli vysláni prozkoumat neobjevené druhy místních motýlů. Výzkum byl spojen se spoustou dobrodružství a překážek, které jsme museli překonávat. Samozřejmě, že se nejednalo o skutečné chytání motýlů, naopak. Objevené motýly bylo třeba chránit před nenechavými pytláky, primitivní domorodé obyvatele učit zúrodňovat půdu a zakládat zahrady, nacvičit divadlo Ze života hmyzu, dešifrovat zprávu, stvořit nový druh motýla podle svého vlastního návrhu, připravit se vlastní převlek motýla nebo broučka na rej hmyzu. 

Součástí programu byly tvořivé dílny, v nichž jsme již tradičně zhotovovali batikovaná trička, tentokráte technikou savování, pletli z papírových roliček košíky, které po následném namoření vypadaly úplně jako z březového proutí, malovali hedvábné šátky. Každý si odvezl z letošního pobytu pěknou vzpomínku i dárek pro své milé.

Dospělí se měli možnost denně v podvečer scházet nad tématem „ Setkání víry s nevírou“. Odpočinkovou středu jsme věnovali pěšímu výletu na nedalekou zříceninu hradu Mitrov. I když počasí nebylo zrovna ideální, přesto pobyt opět zanechal nezapomenutelné vzpomínky a navázaná přátelství. Dík za to patří panu faráři Korpovi, který byl organizátorem celého programu.

Druhého běhu „Blažkova“, který navazoval na 1., se účastnilo více než 60 lidí, z nichž mnozí sem jezdili jako malé děti, později adolescenti a nyní sem přivezli již své malé potomky. Program na tomto pobytu zajišťovat pan farář Jiří Gruber, jehož zásluhou jezdí na tento pobyt již druhá generace členů sboru. K tradici tohoto pobytu patří každoroční návštěva pana faráře Sporera , který nyní bydlí v nedaleké vesničce Zvole,  několik roků působil jako katolický farář v Kloboukách a rád vzpomíná na naše město.

Závěr školního roku - 29. června 2008

V neděli 29. června se konala slavnostní rodinná bohoslužba za účasti dětí s vysluhováním Večeře Páně a dále po bohoslužbách jsme se sešli na zahradní slavnosti na zahradě fary. Děti soutěžily, rodiče se bavili - zkrátka závěr roku jak má být. 

Konfirmace v Kloboukách u Brna - 15. června 2008

V neděli 15. června jsme byli svědky slavnostní bohoslužby se slavností konfirmace, křtu a vysluhováním svaté večeře Páně.

Slavnosti předcházela roční konfirmační katecheze.     
Konfirmační katecheze ve školním roce 2007/2008 se zúčastnili:

  • Ondřej Blažek z Klobouk
  • Petr Dostál z Morkůvek
  • Marek Dostál z Klobouk
  • Jan Lexa z Kašnice
  • Radek Rozbořil z Kašnice
  • Josef Oprchal z Morkůvek
  • Lucie Vlachová z Velkých Hostěrádek

Staršovstvo sboru se setkalo při zakončení konfirmační katecheze s kandidáty konfirmace v otevřeného rozhovoru v neděli 8.června v 18.oo hodin. Kandidáti zde osvědčili, ke spokojenosti staršovstva, že mohou být slavnostně konfirmování. Při konfirmační slavnosti přijal Ondřej Blažek svátost křtu.

Zájezd na východní Slovensko - 7. - 10. května 2008

Ve dnech 7. - 10. května 2008 pořádal sbor tematický zájezd na východní Slovensko. Ze Spišského Podhradí vyjížděli účastníci zájezdu do širokého okolí, aby poznávali krásy tohoto kraje. Navštívili Levoču, lázně Bardějov, vojenské muzeum po širým nebem a skanzen ukrajinské kultury ve Svidníku, řadu krásných dřevěných kostelíků a město Košice.